4 Ocak 2008 Cuma

Kurdale naskışı

kurdele nakışında organze, saten ve ipek kurdele kullanılıyor. bunlardan en kurdele nakışında organze, saten ve ipek kurdele kullanılıyor. bunlardan en pahallısı ipek kurdele. metresi 1.5-2 YTL. yani eğer ipek kurdele kullanmak istiyorsanız, kurdeleyi ziyan etmemek için kurdele nakışı yapmayı iyi bilmelisiniz. ben şu ana kadar hep organze ve saten kurdele kullandım, kullanıyorum. organze kurdele alırken de bizim gibi acemilik yapmayın. ve aldığınız kurdele resimde solda gördüğünüz bordo kurdele gibi değil de, yeşil kurdele gibi iki kenarında şeritleri olsun. biz ilk işlediğimiz yastıkta bordo olandan aldık ve işlerken canımız çıktı. kurdele parçalanıyordu. ama bu hafta yan kısmı şeritlilerden kullanınca, ancak kurdele işlemenin zevkine vardık. eski kurdeleleri işlemek yerine gül yapımında kullanarak değerlendireceğiz. alacağınız kurdele renklerinin birbirinin tonu olmasına dikkat edin. böylece nakışlarınız daha güzel olur. biz organze kurdeleleri eminönü’nden aldık. ayrıca ipek kurdelelerin fatih’te çarşamba pazarı’nda uygun fiyata satıldığı bir tezgah olduğu hakkında da duyumlar aldık. çektiğimiz video fazla büyük olmasın diye yaprak tekniği ile ilgili orada söylemediğimiz birkaç birşeyi şimdi eklemek istiyorum.
yaprak tekniğini kurdeleyi uzunlu kısalı tutarak, çiçek taç yaprağı olarakta kullanabilirsiniz. hayal gücünüzü kullanarak çok değişik şeylerde yapabilirsiniz.
eğer iğneyi kurdelenin sağ veya sol tarafına doğru batırırsanız, sağa ya da sola dönük yapraklar elde edebilirsiniz. böylece yaparağa hareketlilik kazandırabilirsiniz.
videoyu indiremeyecek durumda olan, çevirmeli bağlantı kullanan arkadaşlar için de videodan elde ettiğim alttaki görüntüleri hazırladım. öğrendiğiniz bu teknik ile yapabileceğiniz, internetten bulduğum 13 modele gruba üye olan arkadaşlar buradan bakabilir. benim ilk yaptığım yastıkta yaprak tekniğiyle yapılıyor. ondan da yapabilirsiniz. sanırım ekleyeceklerim bu kadardı. gene de unuttuğum birşeyler varsa eklemeye çalışırım. hadi kolay gelsin..

-->
ikinci dersin konusu tomurcuk yapımı (ribbon embroidery, french knot). nakış bilenler bilir, . normal nakışta bu tekniğin ismi düğüm işiymiş. kurdele de ise ortaya çıkan düğüm tomurcuğa benziyor. çektiğim videoyu alt kısımda izleyebilirsiniz.
bu tekniği genel olarak tomurcuk yapımında kullanabileceğiniz gibi hatları belli bir şekli doldurmak için de kullanabilirsiniz. örneğin bir civcivi.
kurdeleyi iğneye daha fazla dolayarak daha değişik ebatta tomurcuklar elde edebilirsiniz.

ayrıca gruba yüklediğim fotoğraflarda yaprak ve tomurcuk tekniğini birarada kullanarak yapabileceğiniz örnekler bulabilirsiniz.

. o kadar güzel anlatmış ki ben de ders olarak ekledim. . alt tarafta da gene nursen gelelim karanfil yapımına: (ribbon embroidery step by step gathered ribbon rose)
istediğiniz karanfilin büyüklüğüne göre kurdelenin başından 1 cm boşluk bırakarak, kurdelenin altından küçük küçük teğelleyın.
üstten görünmesini isterseniz -kumaşta- ortada 1/2 cm’lik bir yuvarlak bırakıp, o yuvarlağın etrafını döndüre döndüre dikin.
yandan görünmesini isterseniz ortadaki yuvarlağı daha yarım daire şeklinde yapın. o yarım dairenin üzerine büzdüğünüz kurdeleyi dikin. ikinci sırasını birincinin arkasına döndürerek devam edin.
yapraklar için kurdeleli iğneyi alttan üste geçirin. uygun bir yere batın. yapragın ortasına bir toplu iğne yerleştirin. sonra yaprakları aynı renk iplikle dikin. örnekte iğnelerı görebilirsiniz. kolay gelsin. herkese sevgiler.

Hiç yorum yok: