4 Ocak 2008 Cuma

Kurdale nakış türleri

Papatya Çiçeği
25 kuruş büyüklüğünde daire çizilir. Üzerine eşit 8 nokta işaretlenir. Merkezden kurdele yukarı çıkarılır. Önce artı biçiminde yapraklar işlenir. Sonra aralarındaki yapraklar işlenir. Tecrübe kazanınca sıra ile yapraklar işlenebilir.


Lazy Daisy
Zincir işi ile yaprak çalışmasıdır. Kurdele üst yüze çıkarılır. Kurdele yuvarlatılarak zincir iğne çalışılır. İğne zincirin dışına batılır. Yaprak tamamlanır.


Mine Çiçeği
Kurdele bir noktadan yukarı çıkarılır. Kurdele düzeltilir. Tekrar çıkış noktasının hemen yanından aşağı batılır. Yavaş hareketlerle, kurdele dönmeyecek şekilde aşağı çekilir. Küçük bir kabarık kurdele kalana kadar çekilir. Oluşan kabarıklık parmakla düzeltilip, yassıltılır. Renkli koton ipliği ile tam ortaya tohum içi çalışılır.

Örümcek Gül
10 kr. büyüklüğünde, (uçan kalemle) bir daire çizilir. 5 parçaya bölünür. Kurdelenin renginde koton iplikle 5 bacak çalışılır. Yarım cm genişliğindeki kurdele bu dairenin merkezinden kumaşın yüzüne çıkarılır. İğne bu bacakların birinin altından, diğerinin üstünden geçirilir ve arada iğne döndürülerek kurdele burulur. Bacaklar kapanana kadar işleme devam edilir.


Tohum
Kumaşın ön yüzüne geçirilen kurdele 7-8 cm yukarıdan sol elle tutulur. İğne sağ elde kurdelenin altına soldan sağa doğru bir hareketle kurdelenin altına yerleştirilir. Sol elle tutulan kurdele iğneye 1 veya 2 kere sarılır ve iğne kumaşa batırılır. Kurdele sol elle çekilerek, iğnede düğüm sıkılaştırılır ve iğne aşağı yavaş hareketlerle çekilir. Bu işlem yan yana çalışılırsa, çiçeklerin tohumları oluşturulur. Mimoza çiçek çalışmasında da kullanılır.

Hiç yorum yok: